Migdałek trójklapowy (Prunus triloba) to wspaniały krzew, który kwitnie przepięknymi pełnymi różowymi kwiatami. Wyróżniamy dwie często spotykane formy migdałka: krzewiastą oraz szczepioną na pniu, czyli w formie małego drzewka. Aby co roku otrzymywać dużą ilość tych wspaniałych kwiatów ważne jest prawidłowe cięcie. A co jeszcze zyskamy dzięki cięciu migdałka?
Regularne cięcie pozwoli zachować zgrabny kształt rośliny i zapobiegnie występowaniu chorobom grzybowym, m.in.: szarej pleśni oraz brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych.
Sposób cięcia
Migdałka tniemy systematycznie raz do roku. Coroczne
przycinanie ma pozytywny wpływ na migdałka. Dzięki niemu migdałek zyska
formowany kształt, a przy okazji będzie się stopniowo zagęszczał.
Najlepszym terminem na cięcie jest moment tuż po przekwitnięciu.
Zwykle przypada on na maj/czerwiec. Zbyt późne cięcie latem może spowodować, że
migdałek nie zawiąże pączków kwiatowych na przyszły sezon, a zbyt wczesne
(wczesna wiosna) spowoduje że zetniemy pędy już z zawiązanymi pączkami.
Usuwając pędy z przekwitłymi kwiatostanami zapobiegniemy
rozwojowi szarej pleśni na kwiatach. W warunkach wysokiej wilgotności grzyb
może rozwinąć się w bardzo szybkim tempie.
Termin cięcia
Przede wszystkim należy usuwać pędy chore, stare, uszkodzone
i martwe, zapobiegając w ten sposób rozwojowi różnych chorób. Ten zabieg
polepszy także kondycję i estetykę krzewu.
Pozostałe zdrowe pędy należy skracać na około 1/3 z długości
pozostawiając pozostałe 2/3 gałązek na krzewie.
Czasami wartko odmłodzić krzew i wykonać cięcie prześwietlające
wycinając najstarsze pędy oraz przerzedzając zbytnio zagęszczone gałązki.
Tnąc poszczególne pędy powinno się zwracać uwagę, aby pączki
przy miejscu cięcia były skierowane na zewnątrz krzewu.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń