Migdałek trójklapowy (Prunus triloba) to wspaniały krzew, który kwitnie przepięknymi pełnymi różowymi kwiatami. Wyróżniamy dwie często spotykane formy migdałka: krzewiastą oraz szczepioną na pniu, czyli w formie małego drzewka. Aby co roku otrzymywać dużą ilość tych wspaniałych kwiatów ważne jest prawidłowe cięcie. A co jeszcze zyskamy dzięki cięciu migdałka?
Regularne cięcie pozwoli zachować zgrabny kształt rośliny i zapobiegnie występowaniu chorobom grzybowym, m.in.: szarej pleśni oraz brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych.
Sposób cięcia
Migdałka tniemy systematycznie raz do roku. Coroczne
przycinanie ma pozytywny wpływ na migdałka. Dzięki niemu migdałek zyska
formowany kształt, a przy okazji będzie się stopniowo zagęszczał.
Najlepszym terminem na cięcie jest moment tuż po przekwitnięciu.
Zwykle przypada on na maj/czerwiec. Zbyt późne cięcie latem może spowodować, że
migdałek nie zawiąże pączków kwiatowych na przyszły sezon, a zbyt wczesne
(wczesna wiosna) spowoduje że zetniemy pędy już z zawiązanymi pączkami.
Usuwając pędy z przekwitłymi kwiatostanami zapobiegniemy
rozwojowi szarej pleśni na kwiatach. W warunkach wysokiej wilgotności grzyb
może rozwinąć się w bardzo szybkim tempie.
Termin cięcia
Przede wszystkim należy usuwać pędy chore, stare, uszkodzone
i martwe, zapobiegając w ten sposób rozwojowi różnych chorób. Ten zabieg
polepszy także kondycję i estetykę krzewu.
Pozostałe zdrowe pędy należy skracać na około 1/3 z długości
pozostawiając pozostałe 2/3 gałązek na krzewie.
Czasami wartko odmłodzić krzew i wykonać cięcie prześwietlające
wycinając najstarsze pędy oraz przerzedzając zbytnio zagęszczone gałązki.
Tnąc poszczególne pędy powinno się zwracać uwagę, aby pączki
przy miejscu cięcia były skierowane na zewnątrz krzewu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz